dijous, 5 de maig del 2011

Cavernes & Artzar

Durant tres mesos del curs 2009-10 un grup d'estudiants de la Facultat de Belles Arts han dut a terme un projecte col·lectiu a CosmoCaixa amb l'objectiu de pensar la ciència aplicant metodologies o estratègies pròpies i des d'una perspectiva que la qüestiona.

El projecte està dividit en dues línies de treball diferents, Cavernes i Artzar.

Cavernes no és una crítica, sinó un canvi de mirada. Revisitem el «Mite de la caverna» de Plató dins l'espai del museu de CosmoCaixa, un espai on l'espectador entra cercant respostes, buscant la veritat, sembrant així la paradoxa i l'antagònic. Aquestes respostes, però, no són més que ombres que d'altres han trobat en la seva recerca per trobar la certesa. Proposem una invitació a entrar a la caverna, buscant una veritat inabastable. Un espai on regnen els mites de l'exactitud i l'autenticitat científica i on et quedes a mig camí per trobar-la, ple d'impediments i ombres.

Artzar són dues intervencions en els espais del museu que tracten el concepte de l'atzar, entès com a eventualitat, circumstància, accident, és a dir, com a cosa impredictible. Allò imprevist que queda exclòs en les peces d'aquest museu científic, on tot està mesurat i calculat perquè, mitjançant la interacció del visitant, pitjant un botó, es dugui a terme el mateix ”experiment científic”, sempre de la mateixa manera. Busquem que la intervenció del visitant sigui el motor principal. La intervenció de centenars de participants en un mateix procés conformarà un resultat altament orgànic i insospitat. L'oscil·lació del trànsit de visitants constituirà un ”tot”, i el resultat serà altament atzarós.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada